Sfantul Graal al proceselor matematice.

Creierul uman este folosit pentru a intelege modul de operare al computerelor. Dar, sincer, calculatoarele nu se compara deloc cu creierele. Cel putin, nu inca.

Acest lucru s-ar putea schimba, din moment ce oamenii de stiinta au dezvoltat tehnologii computationale ce utilizeaza lumina pentru a copia functionalitatea sinapselor neuronale, deschizand calea pentru sistemele hardware ce combina viteza procesoarelor moderne cu eficienta puterii creierului.

Creierele si computerele sunt sisteme ce pot modela, manipula si stoca informatii. De acolo, se opresc aspectele similare.

In timp ce procesoarele din computere combina impulsurile electrice cu comutatoare minuscule de pornire-inchidere pentru indeplinirea functiilor, neuronii folosesc fluxuri chimice pentru a distribui impulsurile in cadrul multiplelor canale numite sinapse.

Diferenta este semnificativa in ceea ce priveste memoria si consumul de putere – niciun sistem hardware nu se poate compara cu eficienta si capacitatea de stocare a unui creier uman.

Nu din cauza faptului ca materia cenusie a omului este o componenta suprema; acei curenti de electroliti si neurotransmitatori nu pot depasi viteza electronilor transportati prin portile logice.

O echipa de cercetatori de la Universitatile Oxford, Münster si Exeter au reusit un asa-numit Sfantul Graal al proceselor matematice, creand un circuit fotonic integrat ce se comporta precum o sinapsa.

„Dezvoltarea pe decursul mai multor decenii a calculatoarelor ce actioneaza din ce in ce mai mult precum creierele umane a reprezentat Sfantul Graal pentru oamenii de stiinta,” spune liderul echipei de cercetatori, Harish Bhaskaran de la Universitatea Oxford.

„Printr-o retea de neuroni si sinapse, creierul poate procesa si stoca simultan vaste cantitati de informatii, folosind doar cateva zecimi de watts putere. Computerele conventionale nici macar nu se pot apropia de o asemenea performanta.”

Citeste continuarea articolului aici: Cercetatorii au dezvoltat microcipuri ce se comporta precum celulele cerebrale