Cand suntem copii, singurul lucru la care ne putem gandi este viitorul. Aceasta inocenta ne permite sa ne distram cum putini adulti o mai pot face. In ziua in care ne facem griji in privinta viitorului, acela va fi momentul in care ne vom lasa copilaria in urma, scria Patrick Rothfuss.

Fortam aceasta tranzitie mult prea devreme?

Ne place sa ne gandim la copilarie ca la perioada in care ne suiam in copaci si faceam prajituri.

Cu toate acestea, realitatea pentru tineretul din ziua de azi este ceva complet diferit. Ne trimitem copii de la scoala la cursuri de vioara si antrenamente de gimnastica, dupa care vin acasa si trebuie sa isi termine temele. Vara este timpul pentru cursurile de pian, nu pentru zilele toride petrecute pe plaja.

Experientele actuale din taberele de vara se axeaza mai mult pe dezvoltarea capacitatilor matematice si pe pregatirea pentru facultate, nu pe jocurile distractive de prins steagul.

Sunt la fel de vinovata ca oricine altcineva pentru perpetuarea acestei gandiri. De fapt, intr-un moment de sinceritate completa, as putea fi chiar fortata sa admit ca sunt mult mai afurisita in aceasta privinta ca multi altii.

Rutina saptamanala a fiului meu include cursuri de muzica, antrenament de fotbal, terapie lingvistica, mersul la biserica si alte „activitati de dezvoltare”. Inca nici macar nu a ajuns la varsta de 3 ani jumate.

Sunt absolut sigura de faptul ca programele copiilor din ziua de azi sunt supraincarcate – dar aceste activitati nu trebuiau sa fie benefice pentru ei? Curs de arta? Karate? Tabara de calculatoare? Nu ar trebui sa faca toate aceste lucruri daca isi doresc sa tina pasul cu societatea noastra din ce in ce mai dezvoltata?

In mod surprinzator, raspunsul cercetatorilor la aceasta intrebare este un nu convins.

Nu este o realizare inovatoare; nici macar noua nu este. Inca din 1993, psihologul Adam Phillips a explicat ca „abilitatea de a fi plictisit poate conduce catre realizari de dezvoltare personala in cazul copiilor.”

Citeste continuarea articolului aici: Conform psihologilor, cea mai buna activitate pe vara pentru copii este plictiseala