Dincolo de aspectul practic si de rolul esential pe care iluminatul il are in orice incapere, lustrele au si un important rol estetic, contribuind la o atmosfera interioara placuta si confortabila.

Multitudinea de modele din magazine ar putea sa iti dea batai de cap cand vine vorba despre alegerea lustrei perfecte insa pe langa estetica ei trebuie sa tii cont si de alte caracteristici inainte de a o achizitiona.

Forma, marimea si materialul din care sunt realizate lustrele au un rol important in decorul unei incaperi. De aceea, inainte de a-ti cumpara corpurile de iluminat, asigura-te ca stii exact ce iti trebuie pentru ca spatiul sa arate asa cum iti doresti.

Alege dimensiunea potrivita

O lustra prea mare poate fi coplesitoare intr-o incapere de mici dimensiuni, in timp ce o lustra prea mica poate trece neobservata. Pentru un efect vizual placut trebuie sa gasesti un echilibru al proportiilor si sa alegi o lustra cu inaltimea si diametrul potrivite camerei in care urmeaza sa fie instalata.

Pentru a afla inaltimea optima a lustrei, exprimata in centimetri, imparte inaltimea camerei (in centimetri) la 4. De asemenea, pentru aflarea diametrului ideal al lustrei, exprimat in centimetri, poti folosi formula recomandata de designerii de interior, care aduna lungimea si latimea camerei in metri si le inmultesc cu 10.

Completeaza paleta de culori si materiale din incapere

In camera respectiva predomina nuantele neutre sau cele stralucitoare? Mobilierul este din lemn deschis la culoare sau inchis? Daca se regasesc accesorii din metal, acestea sunt argintii, aurii sau din cupru?

Odata ce raspunzi la aceste intrebari, iti va fi mai usor sa achizitionezi un model care sa se potriveasca cu celelalte elemente din camera. Nu uita ca lustra trebuie sa fie o prelungire a stilului de amenajare adoptat intr-o incapere.

Ia in considerare celelalte elemente de decor

Daca esti in proces de amenajare a unei incaperi si tocmai ai gasit lustra la care visai, poti incepe sa decorezi camera in jurul acesteia. Daca lustra prezinta detalii din lemn masiv, cu inspiratie vintage, poti opta pentru o masa si scaune care imita acelasi tip de lemn.

In cazul in care lustra este din alama, cauta sa adaugi obiecte decorative, precum suporturi de lumanari sau tablouri realizate din acelasi material.

Acorda atentie pozitionarii corecte

Inainte sa cumperi lustra trebuie sa stii exact locul in care aceasta urmeaza sa fie instalata pentru ca, in functie de pozitionare, exista cateva indicatii de care trebuie sa tii cont.

De exemplu, daca vrei ca lustra sa fie deasupra zonei de luat masa, trebuie ca distanta dintre suprafata mesei si corpul de iluminat sa fie de 75-85 cm, iar diametrul lustrei sa nu depaseasca jumatate din lungimea mesei.

In caz contrar, va exista un dezechilibru din punct de vedere vizual, iar rezultatul nu va fi tocmai estetic.

Stabileste rolul lustrei

Iti doresti ca lustra sa fie punctul central din incapere sau doar un element complementar? In functie de raspunsul la aceasta intrebare vei sti catre ce modele sa te orientezi.

Daca ai o incapere plina cu mobilier si accesorii alaturi de elemente decorative masive, atunci o lustra de dimensiuni mici este suficienta. Insa daca vrei ca piesa centrala a camerei sa fie lustra poti cumpara o lustra supradimensionata, cu detalii ornamentale si culori vibrante.

In concluzie, tot ceea ce trebuie sa faci este sa tii cont de marimea, locul si rolul pe care il va avea lustra in casa ta inainte de a o cumpara.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *