Cicoarea este o planta lemnoasa si erbacee, fiind o comoara din punct de vedere al beneficiilor pe care le poate conferi sanatatii omului. Mai mult, este un sedativ natural si va protejeaza de pietrele la rinichi. Daca alegeti sa o includeti in dieta, aceasta mica planta poate fi un factor puternic pentru sustinerea sanatatii.

Radacinile de cicoare sunt folosite de obicei pentru fabricarea medicamentelor si pot trata numeroase probleme de sanatate. Aceste radacini s-au gasit a fi mai folositoare sub forma de extracte sau sub forma de aditiv alimentar natural.

Extractul din radacina de cicoare, cunoscut de obicei ca Inulina, este produs prin eliminarea componentei insolubile din radacina plantei in urma uscarii acesteia, radacina sub forma de pudra fiind combinata cu apa.

Extractul din radacina de cicoare si avantajele sale pentru sanatate:

1. Sanatatea inimii
S-a demonstrat ca Inulina ajuta la reducerea nivelului de colesterol nociv din corp. Acest colesterol LDL este unul dintre principalii factori pentru tensiunea arteriala marita si pentru dezvoltarea aterosclerozei, avand in vedere ca blocheaza fluxul de sange in momentul in care ingroasa venele si arterele. Totodata, poate contribui la cresterea riscului unor atacuri de cord sau atacuri cerebrale.

Cicoarea este plina de fenoli vegetali, care au fost apreciati de multa vreme ca fiind agenti anti-aritmici si anti-trombotici; acestia sunt cunoscuti ca antioxidanti. Conform cercetatorilor, prin comparatie cu cafeaua normala, cafeaua pe baza de cicoare poate imbunatati semnificativ echilibrul dintre plasma si sange in corp, reducand riscul dezvoltarii unor boli cardiovasculare.

2. Sanatatea ficatului
Abilitatea extractului din radacina de cicoare de a proteja impotriva radicalilor liberi indusi chimic si a posibilei toxicitati a ficatului a fost evaluata intr-o lucrare medicala publicata in 2015. Participantii au fost impartiti in 4 grupuri, in functie de nivelul de daune create de radicalii liberi, cantitatea de antioxidanti si tratamentul administrat.

Cei care au folosit extract din cicoare inainte de tratament au putut sa previna lezarea celulelor si au redus semnificativ nivelul de oxidare, in final imbunatatindu-si conditia ficatului afectat de toxicitate.

Citeste continuarea articolului aici: Radacina de cicoare – pentru prevenirea diabetului, a durerilor de artrita si pentru insanatosirea ficatului