De multe ori, antrenorii de fitness si de anduranta au facut tot felul de aluzii ciudate si codate la sistemul nervos.


„Daca performantele tale incep sa se imbunatateasca dupa 7 sau 8 repetitii, abia atunci sistemul nervos incepe sa ti se activeze,” sau „uneori, antrenamentele cu sesiuni de exercitii mai lente pot obosi sistemul nervos,” iar una dintre favoritele mele, „Chiar daca te simti precum Incredibilul Hulk, sistemul tau nervos este epava fragila si vulnerabila de om pe care o vedem in Dr. Bruce Banner.”

Fiind o persoana tanara si un proaspat practicant, am perceput sistemul nervos ca pe un fel de abis nedescoperit de mister si intrebari infinite, acesta fiind de fapt cea mai responsabila, puternica si, ironic, una dintre cele mai fragile instrumente, pe care numai cei mai abili si talentati genii in antrenamentele de anduranta sau oameni fenomen ar putea sa o controleze.

Apoi, am inteles ca trebuie sa ma relaxez complet. A trebuit sa imi controlez propriul sistem nervos. Daca ar fi existat macar o sansa sa ajung o legenda in ridicarea greutatilor si un fenomen in fitness, trebuia sa devin unul dintre cei luminati.

Din pacate, spre marea mea rusine, am descoperit ca locul meu nu era la cursul de fiziologie umana; sistemul nervos m-a indus in niste cercuri interminabile si vagi. Am inteles gresit si nu am reusit sa pricep totul.

Pe langa creier si toate activitatile sale, ionii de calciu, sinapsele, acetilcolina, noduri Ranvier, celule gliale, acolo, intre nori, eram complet pierdut si lasat fara cuvinte.

Zapacit de propriul cap, de acest corp dens, complet pierdut intr-o mare de teorii, un val de practicabilitate si zguduit de cutremurele aplicabilitatii. Am cautat indrumarea prin umbra deasa de date inaccesibile, ocolind confuziile si tanjind dupa claritate.

Sistemul nervos autonom (SNA)

Sistemul nervos autonom controleaza nivelul de stres si recuperarea, acestia fiind factori cheie cand vine vorba despre amplificarea si maximizarea performantelor. Stresul implica activarea nivelurilor de excitatie, iar recuperarea reprezinta calmarea acestui stres.

Controlul asupra stresului si recuperarii, desi este o sarcina dificila, se aseamana cu puterea de a gestiona muschii care te ajuta sa respiri. Este precum o tensionare si o eliberare; merg mana-n mana.

SNA este format din doua subsisteme. Acestea sunt sistemul nervos simpatic si cel parasimpatic, care controleaza anumite activitati implicate in evolutia stresului si recuperarii persoanei.

Divizia simpatica induce raspunsul instinctiv de lupta sau fugi, in timp ce divizia parasimpatica face exact opusul si iti permite sa te relaxezi, sa te calmezi, sa te odihnesti, sa te refaci si sa procesezi.

Este la fel ca in copilarie, cand existau zile pline de distractie si incitare, dar existau si zile in care dormeam bustean; vorbesc despre un somn adanc, precum un prunc foarte obosit si fericit.

Sa stii cand sa aplici stresul si cand sa te odihnesti, sa te recuperezi reprezinta tot conceptul jocului. Este important si ar trebui sa fii foarte atent la acest aspect daca vrei sa iti controlezi corpul si performantele sale.

Dar, pentru ca SNA regleaza majoritatea factorilor in mod involuntar, este greu sa iti dai seama cand ar trebui sa iti fortezi corpul si cand ar trebui sa te relaxezi. Majoritatea dintre noi raman undeva la mijloc, fara a impinge sau relaxa prea tare, ceea ce se va reflecta in lipsa progresului.

In principiu, un antrenament lent arde calorii, dar nu destule; deci, vei obosi si vei simti ca ai facut ceva, insa, nu vei progresa deloc; practic, iti pierzi vremea.

Este necesar sa intelegi echilibrul dintre cele doua subsisteme din cadrul SNA ca sa obtii cele mai bune rezultate pentru corpul si mintea proprie, deci iata 12 sfaturi pentru a te ajuta sa iti imbunatatesti functia de oscilatie intre stres si recuperare a sistemului nervos in vederea imbunatatirii functionalitatii acestuia.

1. Nu te stresa in privinta sesiunilor de antrenamente

O sesiune buna ar trebui sa fie activa. Este acea senzatie de durere si placere, dar, in acelasi timp, de munca, de nivel ridicat de stres benefic asupra muschilor, impingand putin cate putin pentru a deveni si mai puternic.

Acesta este scopul unui antrenament bun sau a unei sesiuni de exercitii. Ar trebui sa te simti ca si cum te-ai extenuat putin, dar nu ar trebui sa te duci prea departe, sa spui ca nu mai poti merge a doua zi.

Vor exista zile in care vei depune un efort mediocru. In unele zile te-ai putea simti obosit, slab si incapabil sa reiei sarcina pe care ai facut-o doar cu o zi in urma. Nu te intrista, nu te dezamagi sau descuraja daca nu ti-ai atins numerele tinta.

Ar putea insemna ca nu te-ai recuperat destul, corect sau ca nu ai oferit corpului destul combustibil pentru toate sarcinile. Fortandu-te sa executi exercitiile atunci cand stii ca nu ti-ai hranit sau odihnit destul corpul, vei cauza o oboseala nedorita, acel tip de oboseala daunatoare pentru performantele si conditia ta.

2. Sesiunile grele de antrenamente necesita perioade proportional de lungi de recuperare

Relatia dintre stres si recuperare este similara unei dependente echilibrate. Daca iti fortezi la maxim corpul, precum ai face in cazul unor competitii sau evenimente de fitness, se recomanda sa iti acorzi destul timp pentru recuperare.

Cu cat te fortezi mai mult peste limitele impuse, cu atat mai mult ar trebui sa te odihnesti, sa te vindeci si sa te reconditionezi. Daca te-ai supraincarcat pana la un moment dat, invata sa mergi mai incet in urmatoarea sesiune sau ia-ti o zi libera daca este necesar.

Deci, evalueaza-te bine. Totodata, este important sa iti cunosti corpul si pe tine insuti pentru a estima corect modul in care te simti. In cazul celor care ridica greutati si celor care merg la competitii de crossfit, pentru precautie, se recomanda ca dupa evenimente sa se odihneasca pentru cel putin 3-6 saptamani.

3. Nu sari de la un program la altul

Adica, nu fi schimbator si nerabdator; ramai la un program! Schimbarea continua a programului corporal nu-i va permite sistemului parasimpatic sa se odihneasca, astfel, diminuand perioada adecvata de odihna si recuperare.

Citeste continuarea articolului aici: 12 sfaturi pentru armonizarea sistemului nervos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *