Cu toate ca este in totalitate legala, cofeina naturala din cafea si din alte bauturi obisnuite este un drog stimulent… Mareste viteza batailor inimii, vigilenta si modifica in numeroase moduri felul in care functioneaza atat creierul cat si corpul – unele pot fi benefice iar altele pot fi de-a dreptul periculoase – Dr. Josh Axe

Nu exista nici un dubiu asupra avantajelor pe care cofeina – in cantitati moderate – le poate oferi. Motivul pentru care majoritatea oamenilor sunt consumatori de cofeina este simplu: ofera un surplus de energie.

Acestea fiind zise, bauturile cofeinizate – energizantele, ceaiul, cafeaua si altele – contin numerosi compusi biologici ce interactioneaza intr-un mod complex cu multe dintre mecanismele fiziologice ale corpului.

Confirm Clinicii Mayo, cantitatea (maxima) recomandata de cofeina pentru adultii cu stare de sanatate buna este de 400 miligrame (mg). Aceasta cantitate scade cu mult in cazul adolescentilor, care ar trebui sa consume in jur de 100 mg intr-o zi. Binenteles, starea de sanatate a fiecarei persoane ii va dicta cat de multa cofeina va putea consuma.

  Ca punct de referinta, iata cateva dintre bauturile consumate in mod uzual si cantitatile de cofeina implicite:

 • Cafea neagra: 260 mg
 • Ceai negru: 30-80 mg
 • Red Bull: 80 mg
 • Sucuri acidulate: 30-70 mg
 • Ciocolata neagra: 20 mg
 • Tablete de Excedrinil: 65 mg
 • Tablete NoDoz: 200 mg

Ce este supradoza de cofeina?

Supradoza de cofeina apare „atunci cand cineva consuma mai mult decat o doza normal recomandata”. Aceste cantitati, precum am mentionat, sunt de 400 mg pentru un adult cu o stare buna de sanatate si de 100 mg pentru un adolescent. Copiii, pentru motive evidente, nu ar trebui deloc sa aiba acces la aceasta substanta.

Precum s-a precizat, cantitatile moderate de cofeina nu prezinta nici un pericol – pot fi chiar benefice. Cu toate acestea, un nivel ridicat de cofeina in corp poate avea repercusiuni grave. Acestea se explica prin efectele cofeinei asupra corpului.

  Cofeina:

 • Creste presiunea sangvina
 • Distruge echilibrul hormonal
 • Afecteaza nivelul de zahar din sange
 • Si multe altele (healthline.com listeaza 17 efecte distincte pe care le poate avea cofeina asupra corpului)

Precum in cazul multora dintre tulburarile acute, simptomele asociate supradozei de cofeina pot varia de la minime (abia vizibile) pana la severe (chiar fatale). In majoritatea cazurilor, dupa ce cofeina este eliminata din corp, simptomele se vor disipa in mod natural.

Majoritatea persoanelor isi cunosc propria toleranta la cofeina, astfel scazand posibilitatea instalarii supradozei. Acestea fiind spuse, vom discuta 5 dintre cele mai comune simptome ale supradozei de cofeina, pe langa alte informatii benefice si relevante pentru acest caz.

5 simptome ale supradozei de cofeina
1. Pulsatii neregulate si palpitatii ale inimii

Citeste continuarea articolului aici: 5 semne ale supradozei de cofeina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *