Nu va simtiti bine in ultima vreme? S-ar putea ca schimbarile pe care le resimtiti sa fi aparut datorita unui dezechilibru hormonal. Indiferent cat de mult va mai amintiti de la cursurile de biologie, acum ca va axati pe propria sanatate si pe starea de bine, poate ar fi cazul sa reinvatati posibilele efecte ale hormonilor asupra corpului.

Fie ca sunteti barbati sau femei, estrogenul, progesteronul, testosteronul, cortizonul, insulina, serotonina, tiroida si alti hormoni de care probabil nici nu ati auzit trec prin corpurile voastre chiar in acest moment. Cand toate lucreaza impreuna asa cum ar trebui, corpul functioneaza in parametrii optimi.

Desi femeile sunt acuzate mai des ca ar fi prea hormonale, se poate intampla ca barbatii sa treaca prin unele schimbari ce le vor afecta aspectul fizic si comportamentul. Femeile trec prin menopauza, barbatii trec prin andropauza si cu totii trecem prin fluctuatii hormonale odata cu trecerea anilor.

Atunci cand se formeaza un dezechilibru hormonal, sanatatea si starea de bine a unei persoane au de suferit. Iata 7 semne ale dezechilibrului hormonal pe care le puteti discuta cu medicii specialisti.

7 semne ale dezechilibrului hormonal

1. Tulburarea somnului
Daca observati ca rutina voastra de somn s-a schimbat, in special daca dormiti mai putin ca alta data, s-ar putea sa dezechilibrul hormonal sa fie de vina. Pentru femei, acest lucru indica un nivel scazut de progesteron iar pentru barbati ar putea insemna un nivel scazut de testosteron.

S-ar putea ca femeile sa doarma mai putin pe timpul noptii din cauza inconfortului creat de frisoane sau transpiratii, simptome asociate menopauzei.

Faptul ca dormiti mai putin decat de obicei datorita schimbarilor hormonale va fi mult mai evident dupa varsta de 50 de ani. Femeile pot folosi o crema cu progesteron iar barbatii pot administra unele suplimente nutritive pentru a-si creste nivelurile de hormoni.

2. Scaderea libidoului
Atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor o scadere in privinta dorintei de intimitate sexuala poate indica o reducere a nivelului de hormoni. Pentru cei din urma, aceasta diminuare apare datorita nivelului scazut de testosteron; in cazul femeilor, nivelul de estrogen este mai mic decat in mod normal.

Citeste continuarea articolului aici: 7 semne ale dezechilibrului hormonal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *