Se poate sa nu ne fi uitat unde trebuie. Cu ajutorul unui nou studiu prin care se cerceta punctul de dezvoltare al cancerului ovarian s-a sugerat ca boala ar putea incepe sa se manifeste in trompele uterine, intre ovare si uter, nu in ovarele propriu-zise.
Descoperirile ar putea schimba modul de detectare si de tratare al acestei boli mortale. Cancerul ovarian este recunoscut pentru dificultatea de detectare in fazele incipiente si, de cele mai multe ori, in momentul descoperirii, se va afla intr-un stadiu relativ avansat – deci, diagnosticarea timpurie ar putea fi cruciala pentru salvarea vietii pacientelor.
Echipa internationala de cercetatori din spatele studiului a subliniat faptul ca aceste descoperiri sunt doar preliminare – bazate pe mostrele de tesut de la numai 9 femei – dar, daca rezultatele vor fi confirmate si prin studii la scara mai larga, tactica de atac asupra acestui tip de cancer se va imbunatati enorm de mult.
„Tratamentele pentru cancerul ovarian nu s-au schimbat foarte mult de-a lungul deceniilor, iar acest lucru ar putea fi datorat intr-o oarecare masura faptului ca studiile s-au bazat pe tesuturile originare incorecte pentru aceste tipuri de cancer,” spune unul dintre liderii studiului, Victor Velculescu, de la Centrul pentru Cercetarea Cancerului John Hopkins Kimmel din Maryland.
„Daca studiile efectuate asupra unor grupuri mai mari de femei confirma descoperirile noastre ca trompele uterine reprezinta punctul de dezvoltare al majoritatii formelor de cancer ovarian, s-ar putea observa o schimbare majora in modul de abordare al bolii in cazul pacientelor expuse acestui risc.”
Oamenii de stiinta suspecteaza de ceva ani ca acest tip de cancer ar putea incepe sa se formeze in trompele uterine, iar acum au obtinut dovezile reale care le sustin cercetarile, cu toate ca testele au fost facute la scara restransa.
Pentru a testa aceasta idee, cercetatorii au colectat mostre de tesut de la 5 femei diagnosticate cu carcinom ovarian seros cu grad inalt de malignitate si de la alte 4 femei a caror ovare au fost extirpate datorita riscului genetic ridicat de a dezvolta boala.
Mostrele au inclus celule normale, celule canceroase din ovare, mostre mici de tesut canceros din trompele uterine si celule canceroase din restul corpului.
Mai important de atat, probele de cancer au inclus si anumite straturi de proteine singulare cunoscute ca gene supresoare tumorale p53, acestea fiind considerate a fi printre primele semne de avertizare in cazul mai multor tipuri de cancer, precum si leziuni STIC (Carcinom seros tubar intraepitelial), pe care expertii le suspecteaza ca ar favoriza formarea cancerului ovarian.
…
Citeste continuarea articolului aici: Noile dovezi sugereaza ca sursa cancerului ovarian nu s-ar afla in ovare