Intr-o relatie de lunga durata, persoanele dintr-un cuplu isi demonstreaza iubirea prin faptul ca se sustin reciproc in fiecare zi. Desi doua persoane devotate una alteia, care se iubesc pot face ca o relatie sa para usoara, este nevoie de multa munca.

Linda si Charlie Bloom, autorii cartii Secretele unui Mariaj Fericit, scriu despre cuplurile longevive ca in timp, „experienta cresterii unei relatii nu va mai fi interpretata precum un efort sau o munca, ci va deveni o sarcina de iubire, apreciata precum un dar, o oportunitate fericita pentru care ne simtim binecuvantati si recunoscatori.”

4 obiceiuri ale cuplurilor longevive
Unul dintre lucrurile pe care astfel de cupluri il fac este sa se asigure ca sentimentele amandurora sunt recunoscute; astfel, au grija sa isi indeplineasca datoria emotionala pe care relatia o necesita. Datoria emotionala este un lucru de care rar auzim, dar psihologii care studiaza acest subiect il considera un factor pentru fericirea din relatie.

Cercetatorii de la Jurnalul Problemelor in Familie relateaza ca in cazul muncii emotionale, „membrii cauta sa respecte nevoile emotionale ale oamenilor, sa isi imbunatateasca starea si sa mentina armonia. Atunci cand munca emotionala este impartita echitabil, atat barbatii, cat si femeile vor avea acces la resursele emotionale ale familiei.

Cu toate acestea, precum sarcinile casnice si grija pentru copil, distributia unor astfel de obligatii se face in functie de sexul persoanei.” Femeile sunt cele care preiau de obicei munca emotionala dintr-o relatie.

Cercetatorii arata cat de importanta este datoria emotionala pentru o relatie fericita; partenerii care nu gasesc un echilibru in privinta muncii emotionale au tendinta de a avea probleme in casnicie, „prezentand un risc pentru sanatatea femeilor, dar ajutandu-ne sa explicam diferenta dintre sexe in ceea ce priveste stresul psihologic.”

Citeste continuarea articolului aici: 4 secrete ale cuplurilor longevive